15-18 sztuk o średnicy 3-4 cm
Składniki:
120 g mielonych orzechów laskowych
200 g cukru pudru
3 białka
1 łyżka brązowego cukru
krem:
125 g masła
90 g brązowego cukru
60 g mielonych orzechów laskowych
2 łyżki złotego syropu (możesz zastąpić płynnym miodem lub zrezygnować z tego składnika)
1/4 łyżeczki soli
Cukier puder i orzechy przesiej do miski i wymieszaj.
Białka ubijaj na najwyższych obrotach przez 30 sekund. Dodaj 1 łyżkę cukru i przez 10 minut ubijaj na najwyższych obrotach (piana powinna być naprawdę sztywna). Następnie w dwóch porcjach dodaj cukier puder wymieszany z orzechami, delikatnie mieszając, aby powstała jednolita masa.
Masę przełóż do worka cukierniczego z szeroką okrągłą końcówką. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzej do temperatury 150 st. C.
Blachy do pieczenia wyłóż papierem. Wyciskaj porcje masy o średnicy 4 cm (porcje powinny być w miarę jednakowej wielkości). Lekko stuknij blachą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Blachy odstaw na 20-30 minut, aby na makaronikach utworzyła się skórka - dzięki temu będą idealnie gładkie (jeśli powierzchnia wydaje się sucha, a po delikatnym dotknięciu palec nie zostawia na niej śladów, oznacza to, że makaroniki można wstawić do pieca). Zredukuj temperaturę do 130 st. C i piecz 18-20 minut, makaroniki powinny być chrupiące z wierzchu, a w środku nadal wilgotne. Odstaw je do całkowitego wystygnięcia, dopiero wtedy można je zdjąć.
Gdy makaroniki stygną, przygotuj krem - ubij miękkie masło z cukrem na puszysty krem. Dodaj mielone orzechy, syrop i sól i ubijaj dalej, aż wszystko dokładnie się połączy. Wystudzone makaroniki smaruj kremem i składaj po dwa.