Pierogi ruskie

Każda gospodyni robi je według swojego sprawdzonego przepisu. W farszu możesz zmienić nieco proporcje według upodobań, a ciasto zagnieść tylko z mąki i wody - najważniejsze, by było miękkie i cienko rozwałkowane

Składniki:

 

Ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki

 

2 jajka

 

2 łyżki (30 ml) oleju

 

ciepła woda

 

sól

Nadzienie:

 

500 g dobrze odciśniętego twarogu

 

1 kg ziemniaków

 

2 cebule

 

sól

 

pieprz

 

łyżka oleju do smażenia

Krok 1

Twaróg rozdrobnij. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, odcedź, a następnie utłucz. Możesz je także obrać przed ugotowaniem.

Krok 2

Kiedy ziemniaki całkowicie wystygną, wymieszaj je z serem. Mieszankę przepuść przez maszynkę do mięsa.

Krok 3

Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce oleju i dodaj do nadzienia. Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.

Krok 4

Do mąki dodaj szczyptę soli, jajko, olej i taką ilość ciepłej wody, aby zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli wyjdzie za rzadkie, dosyp mąki.

Krok 5

Ciasto podziel na 3 części, cienko rozwałkuj i za pomocą szklanki lub innej foremki wycinaj kółka.

Krok 6

Na środku każdego kółka układaj łyżkę nadzienia i zalepiaj brzegi za pomocą widelca. Wrzucaj partiami do osolonego wrzątku i wyjmuj, gdy wypłyną na wierzch. Od razu podawaj.

Rady: - aby pierogi nie sklejały się podczas przechowywania , po ugotowaniu wymieszaj je z olejem. Kiedy ostygną, przed podaniem możesz podsmażyć je na patelni. Jeśli wcześniej były wymieszane z olejem, nie musisz dodawać go do smażenia

 

- nie mieszaj twarogu z ciepłymi ziemniakami, bo może się zwarzyć.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.