Składniki:
Ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki
2 jajka
2 łyżki (30 ml) oleju
ciepła woda
sól
Nadzienie:
500 g dobrze odciśniętego twarogu
1 kg ziemniaków
2 cebule
sól
pieprz
łyżka oleju do smażenia
Twaróg rozdrobnij. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, odcedź, a następnie utłucz. Możesz je także obrać przed ugotowaniem.
Kiedy ziemniaki całkowicie wystygną, wymieszaj je z serem. Mieszankę przepuść przez maszynkę do mięsa.
Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce oleju i dodaj do nadzienia. Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Do mąki dodaj szczyptę soli, jajko, olej i taką ilość ciepłej wody, aby zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli wyjdzie za rzadkie, dosyp mąki.
Ciasto podziel na 3 części, cienko rozwałkuj i za pomocą szklanki lub innej foremki wycinaj kółka.
Na środku każdego kółka układaj łyżkę nadzienia i zalepiaj brzegi za pomocą widelca. Wrzucaj partiami do osolonego wrzątku i wyjmuj, gdy wypłyną na wierzch. Od razu podawaj.
Rady: - aby pierogi nie sklejały się podczas przechowywania , po ugotowaniu wymieszaj je z olejem. Kiedy ostygną, przed podaniem możesz podsmażyć je na patelni. Jeśli wcześniej były wymieszane z olejem, nie musisz dodawać go do smażenia
- nie mieszaj twarogu z ciepłymi ziemniakami, bo może się zwarzyć.