Paella
Składniki (dla 6 osób):
8 łyżek oleju
6 ząbków czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 szczypty szafranu
6 małych porcji kurczaka (mogą być skrzydełka)
300 g karkówki wieprzowej
500 g pomidorów
2 zielone papryki
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
450 g ryżu na risotto (np. arborio)
1,5 litra gorącego bulionu z kurczaka
2 kiełbaski chorizo
350 g kalmarów
16 świeżych małży
100 g gotowanego groszku zielonego
225 g krewetek w skorupkach (gotowanych)
Do potrawy użyj tylko tych małży, których muszle otworzyły się w czasie gotowania.
Krok 1
Podgrzewamy 4 łyżki oleju na dużej patelni i wrzucamy 4 rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy przez 3 minuty, przekładamy do miski. Natkę siekamy, jedną pełną łyżkę odkładamy, a resztę wsypujemy na patelnię i smażymy przez kilka sekund. Dodajemy do czosnku razem z szafranem, wszystko mieszamy i rozcieramy na miazgę w moździerzu.
Krok 2
Kurczaka i pokrojoną w kostkę wieprzowinę smażymy na 2 łyżkach oleju około 15 minut, aż mięso się przyrumieni. Dodajemy pozostały czosnek pokrojony w plasterki, posiekane pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skóry) i pokrojone w kwadraciki zielone papryki. Całość dusimy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy paprykę w proszku.
Krok 3
Mięso z warzywami przekładamy z patelni do innego naczynia, patelnię myjemy i podgrzewamy na niej pozostały olej. Wsypujemy ryż i smażymy przez 2 minuty, ciągle mieszając. Dodajemy przesmażony czosnek z natką (wraz z olejem) oraz połowę przygotowanego bulionu z kurczaka. Gotujemy na dużym ogniu przez 6-7 minut.
Krok 4
Gdy większość płynu zostanie wchłonięta przez ryż, dodajemy pozostałą część wywaru oraz przesmażone mięso z pomidorami i papryką. Dorzucamy kiełbaski chorizo pokrojone w plasterki i całość dusimy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Kalmary myjemy i kroimy w plastry, małże szorujemy, płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą.
Krok 5
Kalmary i małże dorzucamy do ryżu i gotujemy razem przez 10-15 minut, aż ryż stanie się delikatny, a kurczak nie będzie surowy. Usuwamy małże, które się nie otworzyły. Dodajemy groszek i krewetki. Trzymamy na ogniu, dopóki krewetki się nie rozgrzeją. Posypujemy wierzch paelli natką. Serwujemy ze świeżym chrupiącym pieczywem.