Składniki:
1 kurczak (ok. 1 kg)
1/2 łyżeczki soli
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
Farsz:
1 wątróbka cielęca lub 2-3 drobiowe (200-250 g)
1/2 szklanki kaszy manny
2 łyżeczki posiekanego koperku
1 jajko
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta suszonej mięty
sól
pieprz
125 ml białego wina
Kurczaka nacieramy solą z czosnkiem przecisniętym przez praskę lub solimy i obkładamy plasterkami czosnku. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Sparzoną wrzątkiem wątróbkę drobno siekamy. Dodajemy kaszę, koperek, żółtko, zioła prowansalskie oraz miętę. Solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy.
Białko jajka ubijamy na sztywną pianę, którą następnie łączymy z farszem delikatnymi ruchami łyżki.
Kurczaka smarujemy wewnątrz masłem i nadziewamy (kilka razy nim potrząsamy, żeby farsz dobrze wypełnił tuszkę). Zaszywamy otwór dratwą lub zwykłą nicią. Pieczemy 40-50 minut w 200°C, często polewając winem.
Rada: Farsz do kurczaka nie może być zbyt rzadki, bo wypłynie w czasie pieczenia. Jeśli zatem przygotowane nadzienie będzie za mało spoiste, dodajcie więcej kaszy manny lub tartej bułki. Nie zapomnijcie podlewać kurczaka sosem z pieczenia i winem. Inaczej może być suchy.