Kurczak nadziewany wątróbką
Składniki:
1 kurczak (ok. 1 kg)
1/2 łyżeczki soli
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
Farsz:
1 wątróbka cielęca lub 2-3 drobiowe (200-250 g)
1/2 szklanki kaszy manny
2 łyżeczki posiekanego koperku
1 jajko
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta suszonej mięty
sól
pieprz
125 ml białego wina
Krok 1
Kurczaka nacieramy solą z czosnkiem przecisniętym przez praskę lub solimy i obkładamy plasterkami czosnku. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Krok 2
Sparzoną wrzątkiem wątróbkę drobno siekamy. Dodajemy kaszę, koperek, żółtko, zioła prowansalskie oraz miętę. Solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy.
Krok 3
Białko jajka ubijamy na sztywną pianę, którą następnie łączymy z farszem delikatnymi ruchami łyżki.
Krok 4
Kurczaka smarujemy wewnątrz masłem i nadziewamy (kilka razy nim potrząsamy, żeby farsz dobrze wypełnił tuszkę). Zaszywamy otwór dratwą lub zwykłą nicią. Pieczemy 40-50 minut w 200°C, często polewając winem.
Rada: Farsz do kurczaka nie może być zbyt rzadki, bo wypłynie w czasie pieczenia. Jeśli zatem przygotowane nadzienie będzie za mało spoiste, dodajcie więcej kaszy manny lub tartej bułki. Nie zapomnijcie podlewać kurczaka sosem z pieczenia i winem. Inaczej może być suchy.