Pesto - to jest to!
Składniki (na 1/3 litra):
8 świeżych gałązek bazylii (najlepiej z ogrodu, o ciemnych, mięsistych liściach)
1 łyżka uprażonych orzeszków piniowych
2 ząbki czosnku
200 ml oliwy
4 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
Krok 1
Gałązki bazylii płuczemy, osuszamy i obieramy z listków.
Krok 2
Piniole prażymy przez 3 minuty na suchej patelni, potrząsając nią, aby zrumieniły się równomiernie.
Krok 3
Nie używamy gałązek, ponieważ mają sztywne włókna.
Krok 4
Miksujemy listki bazylii, orzeszki, czosnek oraz połowę oliwy. Ważne, aby oliwa była naprawdę dobrej jakości.
Krok 5
Miksowanie nie może trwać zbyt długo, gdyż bazylia straci świeży kolor. Aby poprawić barwę, można podczas miksowania dodać kilka liści szpinaku lub natki pietruszki.
Krok 6
Pod koniec miksowania dodajemy resztę oliwy i parmezan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Rady: Pesto bazyliowe można również zrobić z czerwonej odmiany tego zioła.