Składniki:
500 g brokułów
8 jajek
4 łyżki oliwy
200 g sera ricotta
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Brokuły dzielimy na małe różyczki. Wrzucamy je do wrzącej osolonej wody i gotujemy 3 minuty.
Jajka myjemy, osuszamy i wbijamy do miski. Roztrzepujemy.
Na patelni z żaroodporną rączką rozgrzewamy oliwę. Wlewamy połowę jajek, a na nie nakładamy łyżką ricottę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko mieszamy, aby omlet ściął się równomiernie.
Zblanszowane brokuły odcedzamy i układamy na wierzchu masy jajecznej. Zalewamy resztą jajek i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Fritattę podajemy przestudzoną.
źródło: Okazje.info