Składniki:
12 płatów lazanii
150 g mozzarelli
100 g świeżo startego parmezanu
50 g masła
Sos boloński:
marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 cebule
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
500 g mielonej wołowiny
szklanka bulionu
1/2 szklanki czerwonego wina
750 g pomidorów (2 puszki pomidorów)
100 g szynki pokrojonej w kostkę
łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Sos beszamelowy:
po 100 g sklarowanego masła i mąki
litr mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól pieprz
Czyścimy i kroimy warzywa. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy selera, marchewkę i mięso. Smażymy, mieszając. Wlewamy bulion i wino, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy pomidory i dusimy 40 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy szynkę, natkę i przyprawy.
Przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, po chwili wlewamy zimne mleko - cały czas mieszamy. Przyprawiamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Płaty ciasta makaronowego krótko obgotowujemy w dużej ilości wody z dodatkiem oleju. Wyjmujemy ostrożnie po jednym płacie i rozkładamy na wilgotnej ściereczce jeden obok drugiego.
Żaroodporną formę (25x30x5) smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy cienką warstwą sosu bolońskiego, przykrywamy pojedynczą warstwą ciasta, układając płaty jeden obok drugiego. Polewamy beszamelem, posypujemy mozzarellą i parmezanem. W ten sposób układamy kolejne warstwy, kończąc warstwą beszamelu posypanego serami i wiórkami masła. Lazanię pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku około 30 minut.