Tort dla mamy

26 maja to ważna data. Świętujemy ją od dziecka. Maluchy wręczają mamom laurki i recytują wierszyki. A dorosłe dzieci...? No cóż, pora zmienić repertuar. Co powiecie na tort?

Składniki:

 

Krążki bezowe:

 

4 białka

 

100 g cukru

 

1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

100 g orzechów włoskich

 

100 g orzechów laskowych

 

100 g cukru pudru

Krem:

 

4 g żelatyny (lub 2 płatki)

 

2 jajka

 

50 g cukru pudru

 

1 pomarańcza

 

250 g serka mascarpone

 

100 g bitej śmietany 36%

 

10 ml likieru Grand Marnier

 

truskawki

Krok 1

Robimy krążki bezowe. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Dosypujemy kawę rozpuszczalną i ponownie ubijamy, aż się rozpuści.

Krok 2

Do białek dodajemy orzechy włoskie i laskowe, wcześniej uprażone (na patelni lub w piekarniku) i rozdrobnione.

Krok 3

Do masy z białek dosypujemy cukier puder i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.

Krok 4

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, rysujemy na nim dwa kółka o średnicy tortu.

Krok 5

Podzieloną masę rozkładamy na kółkach i wygładzamy szpatułką lub szerokim nożem. Krążki pieczemy 10 minut w temperaturze 160°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 80°C i trzymamy ciasto w piekarniku 2-3 godziny do całkowitego wysuszenia.

Krok 6

W czasie gdy krążki bezowe suszą się w piekarniku, robimy krem. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Jajka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy, rozpuszczoną żelatynę, serek mascarpone, bitą śmietanę i likier. Dno tortownicy o średnicy takiej samej jak krążki bezowe wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę kremową i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Następnie zdejmujemy obręcz tortownicy, a zastygły krem wykładamy na pierwszy krążek. Na masie układamy pokrojone truskawki i przykrywamy drugim krążkiem bezy.

Rada: Tort bezowy najlepiej kroić natłuszczonym nożem. Mniej się wówczas kruszy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA