Focaccia z rozmarynem

Pyszne bułeczki, które idealnie nadają się do maczania w sosach lub aromatycznej oliwie. Najlepiej smakują we Włoszech, ale póki co spróbujmy zrobić je w domu.

Składniki:

 

3/4 szklanki ciepłej wody

 

25 g drożdży

 

szczypta cukru

 

400 g mąki

 

1 łyżeczka soli

 

6 łyżek oliwy

 

gruba sól morska

 

świeży rozmaryn

Krok 1

Robimy rozczyn. Łączymy wodę, drożdże i cukier (woda na rozczyn powinna być ciepła, ale nie wrząca). Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły pracować. Do rozczynu można dodać trochę mąki, wtedy drożdże będą szybciej pracować. Przesiewamy mąkę, solimy, w środek kopczyka mąki wlewamy rozczyn.

Krok 2

Zagniatamy składniki. Gdy się połączą, dodajemy oliwę i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.

Krok 3

Formujemy placuszki, najlepiej robić to dłońmi nasmarowanymi oliwą. Układamy je na blasze. W każdy placuszek wtykamy gałązkę rozmarynu i posypujemy szczyptą soli gruboziarnistej. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (do temperatury 220°C). Pieczemy na złoty kolor, ale uwaga: niezbyt długo, bo mogą wyschnąć.

Więcej o:
Copyright © Agora SA