Składniki:
500 g mąki pszennej
łyżka proszku do pieczenia
5 jajek
250 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
1 i 1/2 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
50 g rodzynek
szklanka cukru pudru
4-5 łyżek gęstej konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki
100 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
ewentualnie 2 łyżki proszku budyniu waniliowego
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Oddzielamy żółtka od białek. Białka wstawiamy do lodówki. Masło kroimy na kawałki i siekamy je nożem wraz z mąką, tak aby powstały grudki. Następnie robimy dołek, dodajemy żółtka i 2 łyżeczki cukru waniliowego. Mieszamy składniki nożem, a potem szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 części - jedną odkładamy. Do drugiej wgniatamy śmietanę, a do trzeciej - kakao. Osobno zawijamy w folię ciemne ciasto i jasne, oba wkładamy do zamrażalnika. Ostatnia porcja niech zostanie na stolnicy.
Smarujemy prostokątną formę masłem i oprószamy mąką. Wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy sok. Mieszamy z cynamonem, rodzynkami i doprawiamy 2-3 łyżkami cukru pudru. Wyjmujemy z lodówki formę z ciastem. Rozsmarowujemy na powierzchni ciasta gęstą konfiturę z czarnej porzeczki lub wiśni. Posypujemy startymi orzechami i przykrywamy jabłkami.
Wyjmujemy białka z lodówki, ubijamy na pianę. Pod koniec ubijania dosypujemy resztę cukru pudru i ewentualnie proszek budyniowy (to dobrze wpływa na konsystencję warstwy bezowej). Następnie wyjmujemy z zamrażalnika dwie porcje ciasta. Ciasto kakaowe ścieramy na tarce na warstwę jabłek. Następnie rozkładamy pianę. Pozostałe ciasto ścieramy i rozsypujemy na pianie. Pieczemy w 190°C około godziny.
źródło: Okazje.info