Składniki:
1 kg wołowiny bez kości (zrazówka, pierwsza krzyżowa lub środkowa część polędwicy)
5 łyżek oleju
1-2 łyżki mąki
pieprz
sól
Na farsz:
4 łyżki ostrej musztardy
2 cebule pokrojone w pióra
3 ogórki kiszone pokrojone w słupki
150 g boczku wędzonego
Na sos:
kawałek selera
marchewka
mała pietruszka
3 ząbki czosnku
ok. 2 szklanki bulionu
po 3-4 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego
3/4 szklanki śmietany 22%
ew. ok. 125 ml białego półwytrawnego wina
pieprz
sól
Umyte mięso kroimy w poprzek włókien na plastry centymetrowej grubości. Rozklepujemy je z obu stron drewnianym tłuczkiem.
Każdy płat smarujemy musztardą i układamy na nim cebulę, ogórek i plasterek boczku. Zwijamy, owijając nicią lub spinając wykałaczkami.
Oprószamy zrazy mąką, obsmażamy na rumiano najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.
Obsmażone mięso układamy w rondlu na warstwie pokrojonych warzyw i posiekanego czosnku. Wrzucamy przyprawy. Zalewamy ciepłym bulionem, dusimy 30 minut. Miękkie zrazy wyjmujemy łyżką cedzakową do miski. Usuwamy przyprawy, a sos miksujemy. Wkładamy zrazy z powrotem i razem zagotowujemy. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.