Babeczki z owocami

Najbardziej apetyczne są malutkie, takie na jeden kęs. Z większymi jednak też nie będzie problemu. Znikną w oka mgnieniu!

Składniki:

 

Na kruche ciasto:

 

półtorej szklanki mąki

 

ćwierć szklanki cukru pudru

 

szczypta soli

 

120 g schłodzonego masła

 

2 żółtka

Na nadzienie budyniowe:

 

1/2 litra mleka

 

opakowanie budyniu waniliowego lub o innym ulubionym smaku

 

czubata łyżka masła

Na krem:

 

3/5 szklanki kremówki

 

200-250 g waniliowego serka homogenizowanego

 

1-2 łyżki cukru pudru

 

śmietan-fix (zagęstnik do śmietany)

Do dekoracji:

 

miękkie świeże owoce (jagody, maliny, truskawki, poziomki)

Krok 1

Przesiewamy mąkę na stolnicę. Następnie mieszamy ją z cukrem pudrem i szczyptą soli. Zimne masło siekamy z mąką. Gdy powstaną grudki, zgarniamy je w kopczyk, a w środku robimy dołek. Następnie wlewamy tam żółtka i znów dobrze mieszamy wszystkie składniki nożem. Gdy się skleją, szybko zagniatamy ciasto w kulę, owijamy folią i wkładamy na co najmniej 30 minu do lodówki.

Krok 2

Formujemy cienkie placuszki ze schłodzonego ciasta i wylepiamy dno i boki foremek. Odcinamy skrawki ciasta wystające poza rant. Ustawiamy wylepione foremki na blasze, nakłuwamy ciasto widelcem, wsuwamy do rozgrzanego piekarnika (200°C) i pieczemy 15-20 minut. Ciepłe przewracamy do góry dnem na tacę. Stukając trzonkiem noża w dno foremek, wyjmujemy z nich babeczki.

Krok 3

Przygotowujemy budyń z dodatkiem łyżki masła. Mieszamy, aż wystygnie. Przygotowujemy krem serowo-śmietanowy. W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę. Pod koniec dodajemy śmietan-fix i cukier puder. Następnie mieszamy z serkiem waniliowym. Napełniamy wystudzone babeczki nadzieniem i owocami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA