Składniki:
Na kruche ciasto:
półtorej szklanki mąki
ćwierć szklanki cukru pudru
szczypta soli
120 g schłodzonego masła
2 żółtka
Na nadzienie budyniowe:
1/2 litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego lub o innym ulubionym smaku
czubata łyżka masła
Na krem:
3/5 szklanki kremówki
200-250 g waniliowego serka homogenizowanego
1-2 łyżki cukru pudru
śmietan-fix (zagęstnik do śmietany)
Do dekoracji:
miękkie świeże owoce (jagody, maliny, truskawki, poziomki)
Przesiewamy mąkę na stolnicę. Następnie mieszamy ją z cukrem pudrem i szczyptą soli. Zimne masło siekamy z mąką. Gdy powstaną grudki, zgarniamy je w kopczyk, a w środku robimy dołek. Następnie wlewamy tam żółtka i znów dobrze mieszamy wszystkie składniki nożem. Gdy się skleją, szybko zagniatamy ciasto w kulę, owijamy folią i wkładamy na co najmniej 30 minu do lodówki.
Formujemy cienkie placuszki ze schłodzonego ciasta i wylepiamy dno i boki foremek. Odcinamy skrawki ciasta wystające poza rant. Ustawiamy wylepione foremki na blasze, nakłuwamy ciasto widelcem, wsuwamy do rozgrzanego piekarnika (200°C) i pieczemy 15-20 minut. Ciepłe przewracamy do góry dnem na tacę. Stukając trzonkiem noża w dno foremek, wyjmujemy z nich babeczki.
Przygotowujemy budyń z dodatkiem łyżki masła. Mieszamy, aż wystygnie. Przygotowujemy krem serowo-śmietanowy. W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę. Pod koniec dodajemy śmietan-fix i cukier puder. Następnie mieszamy z serkiem waniliowym. Napełniamy wystudzone babeczki nadzieniem i owocami.