Tarta szpinakowa

Znakomity pomysł zarówno na danie obiadowe, jak i na kolację. Smakuje i na ciepło, i na zimno.

Na ciasto: 300 g mąki 180 g masła łyżka oliwy lub oleju 2 łyżki schłodzonej wody szczypta soli Na nadzienie: 500-650 g liści szpinaku lub 2 opakowania mrożonych (nie siekanych) 2 płaty suszonego pomidora (mogą być z oliwnej zalewy) 150 g wędzonego boczku sól

Na sos: 150 ml śmietany 18-proc. 2 jaja sól szczypta gałki muszkatołowej 100 g startego żółtego sera 2 ząbki czosnku sok z cytryny pieprz

1. Przesiewamy mąkę na stolnicę. W kopczyku robimy dołek. Mocno schłodzone masło kroimy na małe kawałki, a następnie nożem siekamy je z mąką. Gdy powstanie rodzaj kruszonki, wlewamy 2 łyżki zimnej wody i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią, wkładamy na godzinę do lodówki.

2. Liście szpinaku płuczemy, a następnie blanszujemy we wrzątku. Odcedzamy i osączamy. Mrożony szpinak rozmrażamy i osączamy. Przygotujemy sos. Wlewamy śmietanę do miski, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i świeżo startej gałki muszkatołowej. Ubijamy na jednolitą masę. Ścieramy żółty ser, przeciskamy czosnek przez praskę. Mieszamy je z masą śmietanowo-jajeczną i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nagrzewamy piekarnik do 200°C.

3. Wylepiamy ciastem dno i boki formy do tart, wcześniej natłuszczonej masłem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Na podpieczonym cieście rozkładamy posiekane liście szpinaku, pomidory i pokrojony wędzony boczek. Wlewamy sos serowo-śmietanowy i ponownie wsuwamy formę do piekarnika na 15 minut. Obniżamy temperaturę do 180°C i dopiekamy tartę przez kolejne 15 minut.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA