Ryba pod beszamelem

Dzięki aksamitnej warstwie sosu mięso ryby nie wyschnie w czasie pieczenia. Będzie aromatyczne i soczyste.

Składniki:

 

600 g filetów z białej ryby morskiej świeżej lub mrożonej

 

sok z 1/2 cytryny

 

skórka z cytryny

 

łyżka przyprawy do ryb

 

1/4 szklanki oleju do smażenia

 

1,5 łyżki masła, najlepiej sklarowanego

 

sól

Sos:

 

2 łyżki masła

 

2 czubate łyżki mąki pszennej

 

1,5 szklanki mleka

 

liść laurowy

 

szczypta startej gałki muszkatołowej

 

1-2 łyżki startego sera (parmezanu lub niebieskiego pleśniowego)

 

1/4 łyżeczki białego pieprzu

 

sól

Dodatkowo:

 

2-3 garście liści szpinaku

Krok 1

Jeśli używamy mrożonej ryby, najpierw ją lekko rozmrażamy. Gdy troszkę zmięknie, opłukujemy ją pod bieżącą zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, a potem kroimy na 4-6 kawałków, kropimy sokiem i oprószamy odrobiną skórki cytryny. Odstawiamy na 15 minut. Potem każdą porcję ponownie osuszamy, oprószamy mieszanką przypraw do ryb i ewentualnie posypujemy solą. Na patelni rozgrzewamy olej. Na średnim ogniu obsmażamy kawałki ryby po 2,5 min z każdej strony. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy w nim rybę. Piekarnik włączamy, ustawiając termostat na 180°C.

Krok 2

Rozpuszczamy masło w rondlu. Do spienionego wsypujemy powoli mąkę, bez przerwy mieszając. Gdy składniki się połączą, zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy zimne mleko, energicznie mieszając. Wrzucamy listek laurowy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Po zagotowaniu się sosu zmniejszamy ogień i gotujemy, aż uzyskamy konsystencję śmietany (ok. 5 minut). Zdejmujemy rondel z kuchenki, wyjmujemy liść laurowy, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Krok 3

Do ryby pasuje beszamel z serem pleśniowym i szpinakiem. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Połowę rozsypujemy na rybie. Ścieramy ser pleśniowy i mieszamy go z gorącym sosem. Polewamy nim ułożoną w naczyniu do pieczenia rybę i szpinak. Na wierzchu rozsypujemy pozostały szpinak. Wstawiamy danie na 30 minut do rozgrzanego piekarnika.

źródło: Okazje.info

Więcej o: