Przepis na stek

Krwisty czy wypieczony? Smak steku zależy nie tylko od sposobu przygotowania, ale przede wszystkim od jakości mięsa.

Składniki:

 

800 g polędwicy wołowej

 

100 ml oleju

 

4 ząbki czosnku

 

1 kg świeżego szpinaku

 

1/4 kostki masła

 

150 ml białego wytrawnego wina

 

2 łyżki soli morskiej

 

świeżo mielony pieprz

 

1 gałązka rozmarynu do dekoracji

Stek może być:

bleu - prawie surowy: smażony około minuty z każdej strony;

 

rare - krwisty: smażony po 2 minuty z każdej strony;

 

medium - średni: smażony po 4 minuty z każdej strony;

 

welldone - dobrze wysmażony: po 6 minut z każdej strony.

 

(dane dla steku o wadze 200 g)

Krok 1

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i czyścimy z błon. Następnie formujemy, tak by dało się z niego wykroić równe steki. Ostrym nożem kroimy mięso na porcje o grubości 4-5 cm. Na patelni rozgrzewamy olej.

Krok 2

Steki smażymy 1-6 minut z każdej strony - na początku w bardzo wysokiej temperaturze, później zmniejszamy płomień. Stopień wysmażenia sprawdzamy, naciskając befsztyk palcem - im większy stawia opór, tym mocniej jest wysmażony.

Krok 3

Doświadczony kucharz potrafi zrealizować zamówienie nawet na taki stek, który z jednej strony ma być "medium rare", a z drugiej "medium". Tuż przed podaniem befsztyk oprószamy solą i pieprzem.

Krok 4

Czosnek obieramy i siekamy. Szpinak dokładnie płuczemy i przesmażamy na maśle z czosnkiem i winem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerz, na wierzchu kładziemy stek ozdobiony gałązką rozmarynu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA