Składniki:
Pulpety:
czerstwa kajzerka lub dwie łyżki płatków jęczmiennych
szklanka bulionu (może być z kostki)
ziele angielskie
szczypta skórki otartej z cytryny
3 ząbki czosnku
2 łyżki koperku
650 g mielonej cielęciny (przedniej lub z udźca)
pieprz
sól
jajko
ewentualnie 2 łyżki masła
mąka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Sos:
2 strąki papryki
2 łodygi selera naciowego
2 cukinie
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 goździki
puszka (375 g) pomidorów
gałązka świeżego rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego
po ćwierć łyżeczki sproszkowanej łagodnej i ostrej papryki
szczypta cukru
sól
pieprz
Płatki albo kajzerkę wkładamy do garnka z bulionem. Dodajemy zmiażdżone ziele angielskie i skórkę cytrynową. Chwilę podgrzewamy, mieszając. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy, żeby płatki lub bułka wchłonęły cały bulion. Czosnek i koperek drobno siekamy.
Mielone mięso łączymy z rozmoczoną bułkę lub płatkami i z przyprawami. Nadmiar płynu. zlewamy przez sitko. Dodajemy jajka, posiekany koperek i czosnek. Mieszamy przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyrabiamy masę dłońmi, aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę, łatwo dającą się formować. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Oczyszczoną paprykę kroimy w paski, seler naciowy i cukinię na kawałki wielkości 1-2 cm. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek drobno siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy cebulę, czosnek i paprykę i, mieszając, smażymy 3 minuty, dorzucamy cukinię i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki, goździki i rozmaryn.
Wyjmujemy masę mięsną z lodówki, odrywamy po kawałku i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy pulpety. Zagotowujemy warzywny sos w rondlu, przyprawiamy papryką, cukrem, solą i pieprzem. Do wrzącego sosu wkładamy pulpeciki i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy 15-20 minut. Pulpeciki możemy przed włożeniem do sosu panierować i usmażyć.
źródło: Okazje.info