Ziemniaczane kulki sezamowe
szklanka ugotowanych ziemniaków 1/3 szklanki sezamu czarnego lub białego cebula oliwa sól pieprz migdały blanszowane
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Na suchej patelni prażymy sezam. Cebulę drobno siekamy i smażymy na oliwie. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy. Toczymy w dłoniach zgrabne kuleczki. Każdą wrzucamy do miseczki z czarnym sezamem (lub białym wcześniej uprażonym). Kulki dekorujemy blanszowanym migdałem. Wkładamy na tacy do lodówki, aby stężały. Ta przekąska to dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Rada: W Indiach nasiona czarnego sezamu są uważane za środek wzmacniający organizm w chłodnej i wilgotnej porze roku.
Joanna Szachowska-Tarkowska - entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.
źródło: Okazje.info