Składniki:
4 jajka
200 g cukru trzcinowego
6 łyżek oliwy extra virgin
250 g upieczonej dyni
150 g mąki
50 g kaszy manny
6 suszonych fig
2 łyżki orzeszków piniowych
3 łyżki syropu klonowego
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mieszamy z oliwą i rozgniecioną widelcem upieczoną dynią.
Dodajemy mąkę, kaszę mannę i dalej miksujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej oliwą formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu układamy połówki fig i posypujemy orzeszkami. Pieczemy 40 minut, polewamy ciasto syropem klonowym, zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy 5 minut, aby syrop się skarmelizował. Studzimy ciasto. Można podać je ze śmietaną, jogurtem greckim albo lodami waniliowymi.
źródło: Okazje.info