Placek dyniowy

Sezon na dynię otwieramy tym razem nie tradycyjnie zupą, a ciastem z wykwintnymi dodatkami.

Składniki:

 

4 jajka

 

200 g cukru trzcinowego

 

6 łyżek oliwy extra virgin

 

250 g upieczonej dyni

 

150 g mąki

 

50 g kaszy manny

 

6 suszonych fig

 

2 łyżki orzeszków piniowych

 

3 łyżki syropu klonowego

Krok 1

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mieszamy z oliwą i rozgniecioną widelcem upieczoną dynią.

Krok 2

Dodajemy mąkę, kaszę mannę i dalej miksujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.

Krok 3

Ciasto wlewamy do wysmarowanej oliwą formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu układamy połówki fig i posypujemy orzeszkami. Pieczemy 40 minut, polewamy ciasto syropem klonowym, zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy 5 minut, aby syrop się skarmelizował. Studzimy ciasto. Można podać je ze śmietaną, jogurtem greckim albo lodami waniliowymi.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.