Carpaccio z buraków
Carpaccio z buraków
1/2 kg buraków
kostka tofu (opcjonalnie)
garść uprażonych migdałów lub orzechów
Zalewa:
6 łyżki sosu sojowego
1/2 szklanki oliwy
6 ząbków czosnku
sok z 2 cytryn
sól
pieprz
Buraki szorujemy (nie obieramy). Odcinamy końcówki. Kroimy na cienkie plasterki. Przygotowujemy zalewę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Połową dressingu zalewamy plastry buraków, zostawiamy je na godzinę, aby się macerowały. Następnie układamy buraki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170°C przez 40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu zalewamy drugą połową dressingu. Osączone z nadmiaru płynu plastry układamy na półmisku na zakładkę, posypujemy pokrojonym w drobną kostkę tofu i drobno posiekanymi migdałami lub orzechami.