0,5 kg komosy ryżowej (quinoi)
opakowanie szpinaku baby
zielony groszek
sok z cytryny
ziarna sezamu
250 g małych kulek mozzarelli
pestki z owocu granatu
pokrojone gotowane kasztany
ćwiartka cytryny lub limonki
Komosę ryżową płuczemy na gęstym sicie. Osączamy. Zalewamy wrzątkiem (w proporcji 1:1,5), dodajemy sól, oliwę i gałązki rozmarynu. Gotujemy 10 minut, następnie zestawiamy z ognia i przykrywamy. Zostawiamy na kolejne 10 minut. Listki szpinaku baby myjemy, osuszamy, a następnie blanszujemy na patelni z oliwą, zielonym groszkiem i sokiem z cytryny. Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. Komosę mieszamy z blanszowanym szpinakiem i groszkiem. Doprawiamy. Posypujemy prażonym sezamem. Dekorujemy połówkami kasztanów i ćwiartkami cytryny lub limonki.
Komosa ryżowa jest źródłem wysokowartościowego białko, które zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy.
źródło: Okazje.info