Jak zrobić strudel jabłkowy?

Delikatne jabłka z rodzynkami, doprawione cynamonem i zawinięte w cieniutkie ciasto...po prostu pycha! Wyjęte z piekarnika można od razu podawać na stół. Oprószone cukrem pudrem albo z dodatkiem lodów waniliowych.

Składniki:

 

Ciasto:

 

300 g mąki pszennej

 

1 łyżka drobnego cukru

 

1 jajko

 

50 g miękkiego masła

 

1 łyżka wody

 

szczypta soli

Farsz:

 

1 kg kwaśnych jabłek (np. reneta)

 

50 g niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich

 

50 g rodzynek

 

70 g drobnego cukru

 

sok i skórka otarta z 1 cytryny

 

3 łyżki rumu

 

1 łyżeczka cynamonu

 

50 g miękkiego masła

 

50 g czerstwej bułki pszennej (sam środek, bez skórki)

 

20 g roztopionego masła

 

cukier puder do posypania ciasta

Krok 1

Przygotuj ciasto: W misce wymieszaj sypkie składniki ciasta, wbij jajko, dodaj masło w kawałkach i wodę. Połącz składniki za pomocą miksera bądź łyżki. Przełóż na stolnicę lub blat.

Krok 2

Energicznie wyrób rękami ciasto, aż będzie jednorodne, gładkie (bez grudek) i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i przykryj odwróconą do góry dnem ciepłą miską. Odstaw i przygotuj farsz.

Krok 3

Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na cienkie talarki. W misce wymieszaj jabłka, odsączone rodzynki, sok i skórkę z cytryny, orzechy, cukier, rum i cynamon. Przykryj farsz, żeby nie wysechł.

Krok 4

Bułkę zmiksuj w blenderze na okruchy, podsmaż je na patelni na 50 g masła. Rozwiń ciasto z folii i przełóż na dużą płócienną ściereczkę. Rozpłaszcz ręką a następnie rozwałkuj na bardzo cienki prostokąt.

Krok 5

Na placku rozsmaruj podsmażone okruchy, zachowując wolne wokoło ok 3 cm. Na to równomiernie rozłóż osączony farsz. powierzchnia powinna być w miarę jednolicie pokryta.

Krok 6

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Za pomocą ściereczki delikatnie zwiń strudel i złącz krawędzie. Ostrożnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto rozpuszczonym masłem. Piecz przez 35-40 minut. Strudel podawaj ciepły i posypany cukrem pudrem.

Rada: Zamiast orzechów włoskich możesz użyć pistacji lub orzeszków pinii, warto też użyć kandyzowanej skórki pomarańczowej. W niektórych restauracjach strudel podawany jest z sosem waniliowym.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.