Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
1 łyżka drobnego cukru
1 jajko
50 g miękkiego masła
1 łyżka wody
szczypta soli
Farsz:
1 kg kwaśnych jabłek (np. reneta)
50 g niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich
50 g rodzynek
70 g drobnego cukru
sok i skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki rumu
1 łyżeczka cynamonu
50 g miękkiego masła
50 g czerstwej bułki pszennej (sam środek, bez skórki)
20 g roztopionego masła
cukier puder do posypania ciasta
Przygotuj ciasto: W misce wymieszaj sypkie składniki ciasta, wbij jajko, dodaj masło w kawałkach i wodę. Połącz składniki za pomocą miksera bądź łyżki. Przełóż na stolnicę lub blat.
Energicznie wyrób rękami ciasto, aż będzie jednorodne, gładkie (bez grudek) i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i przykryj odwróconą do góry dnem ciepłą miską. Odstaw i przygotuj farsz.
Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na cienkie talarki. W misce wymieszaj jabłka, odsączone rodzynki, sok i skórkę z cytryny, orzechy, cukier, rum i cynamon. Przykryj farsz, żeby nie wysechł.
Bułkę zmiksuj w blenderze na okruchy, podsmaż je na patelni na 50 g masła. Rozwiń ciasto z folii i przełóż na dużą płócienną ściereczkę. Rozpłaszcz ręką a następnie rozwałkuj na bardzo cienki prostokąt.
Na placku rozsmaruj podsmażone okruchy, zachowując wolne wokoło ok 3 cm. Na to równomiernie rozłóż osączony farsz. powierzchnia powinna być w miarę jednolicie pokryta.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Za pomocą ściereczki delikatnie zwiń strudel i złącz krawędzie. Ostrożnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto rozpuszczonym masłem. Piecz przez 35-40 minut. Strudel podawaj ciepły i posypany cukrem pudrem.
Rada: Zamiast orzechów włoskich możesz użyć pistacji lub orzeszków pinii, warto też użyć kandyzowanej skórki pomarańczowej. W niektórych restauracjach strudel podawany jest z sosem waniliowym.