Składniki:
1/4 selera
1/2 kg jarmużu
2 cebule
4 ząbki czosnku
20 g masła
1 serek śmietankowy
sól, pieprz
szczypta kminku
Selera i ziemniaki obieramy, zalewamy 1,5 l wrzątku i gotujemy przez 15 minut. Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodyżki i siekamy. Dodajemy do wywaru i gotujemy kolejne 15 minut. Posiekaną cebulę z czosnkiem smażymy na maśle i dodajemy do zupy razem z serkiem śmietankowym. Miksujemy na krem, doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Podajemy z kaszą jaglaną i musem z gruszki. Mus z gruszki Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i miksujemy z łyżką soku z cytryny.
Intensywny kolor zupy warto podkreślić, podając ją w talerzu o kontrastującej barwie.
źródło: Okazje.info