Kulki z soczewicy

Czerwona soczewica ma wiele zalet, w tym jedną bardzo praktyczną: w przeciwieństwie do innych strączkowych nie trzeba jej moczyć. Dzięki temu można z niej szybko przygotować pyszne dania. Poza tym doskonale łączy się zwieloma przyprawami - za każdym razem może smakować inaczej.

Kulki z soczewicy

Składniki:

 

150 g sezamu

 

50 g pestek słonecznika

 

50 g pestek dyni

 

ząbek czosnku

 

płaska łyżka pasty miso

 

szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy

 

sól

 

pieprz

 

szczypta kurkumy

 

sok z połowy cytryny

Ziarna sezamu, słonecznika i dyni moczymy w ciepłej wodzie co najmniej godzinę (można całą noc). Wszystkie pozostałe składniki wraz z ziarnami blendujemy na gładką masę. Dosypujemy natkę pietruszki. Z powstałej pasty formujemy kuleczki i podsmażamy z dwóch stron na rumiano na patelni teflonowej lub ceramicznej bez tłuszczu. Można je też upiec w piekarniku na rumiano w 170°C.

Masę z soczewicy i ziaren z przyprawami możemy również użyć jako pasty do pieczywa lub farszu do pieczonych warzyw.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej, właścicielka restauracji Veg Deli.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA