Kluski śląskie

Potrawa znana z dzieciństwa. Teraz trochę zapomniana. Jeśli nie uda się namówić babci, spróbujmy zrobić ją sami.

Składniki:

 

ok. 1,30 kg ziemniaków (tzw. sypkich, odmiany: aster, bryza, gracja)

 

350-400 g mąki ziemniaczanej

 

ewentualnie jajko

 

sól

Krok 1

Obieramy ziemniaki, płuczemy pod zimną wodą. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Ugotowane gorące ziemniaki rozcieramy na gładką masę, najlepiej przecisnąć je przez praskę. Przekładamy do salaterki i lekko uklepujemy.

Krok 2

Dzielimy masę nożem na 4 części. Wyjmujemy ćwiartkę, a jej miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. Ten tradycyjny sposób odmierzania mąki ziemniaczanej do klusek gwarantuje, że będzie jej akurat tyle, ile trzeba. Przekładamy ziemniaki z mąką do większej miski, dorzucamy wyjętą ćwiartkę ziemniaków, ewentualnie żółtko i zagniatamy ciasto. Jeśli lepi się do rąk, wgniatamy w nie jeszcze troszkę mąki ziemniaczanej.

Krok 3

Odrywamy z ciasta po kawałeczku i toczymy w zwilżonych dłoniach małe kulki. Układamy je w rzędach na desce oprószonej mąką ziemniaczaną. Lekko spłaszczamy kulki, a potem w każdej robimy dołek, mniej więcej do połowy jej grubości. Dzięki temu kluski nabiorą apetycznego wyglądu, a po za tym na talerzu będzie w nie spływał sos. Kluski gotujemy partiami, odcedzamy 2-3 minuty po tym, jak wypłyną.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.