Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną

Grzyby, suszone pomidory, smażona cebula to dodatki, dzięki którym potrawy zyskują wyjątkowy smak. Piąty smak - umami, którego często brakuje osobom przechodzącym na dietę bezmięsną. Okazuje się, że nie tak trudno go uzyskać.

Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną i musem z awokado i chilli

Składniki:

 

2 średnie bakłażany

 

2 łyżki oliwy do podsmażania

 

sól, pieprz i chilli

 

garść suszonych grzybów

 

2 cebule

 

1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy

 

2 ząbki czosnku

 

2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego

 

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

 

sok z 1 cytryny

 

dojrzałe awokado

 

2 łyżki szczypiorku

 

bezglutenowy sos chilli (opcjonalnie)

Bakłażany kroimy w cienkie plastry. Smarujemy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i chilli. Smażymy na rumiano z obu stron na patelni grillowej. Grzyby gotujemy w małej ilości wody. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy. Grzyby, pomidory suszone, cebulę, czosnek, sos sojowy, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz i chilli miksujemy z kaszą jaglaną. Plastry bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy je masą jaglaną, przykrywamy plastrami bakłażana.

Pieczemy w 170°C około 40 minut. Awokado przekrawamy na pół. Wbijamy nóż w pestkę, obracamy i wyjmujemy. Wyjmujemy miąższ awokado, tak aby nie uszkodzić skórki. Przekładamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz, chilli, sok z 1/2 cytryny i szczypiorek. Ugniatamy masę widelcem. Przekładamy do "miseczki" ze skórki awokado. Zapiekankę podajemy z musem z awokado i sosem chilli.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej, właścicielka restauracji Veg Deli.

źródło: Okazje.info

Więcej o: