Składniki:
2 średnie bakłażany
2 łyżki oliwy do podsmażania
sól, pieprz i chilli
garść suszonych grzybów
2 cebule
1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy
2 ząbki czosnku
2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
sok z 1 cytryny
dojrzałe awokado
2 łyżki szczypiorku
bezglutenowy sos chilli (opcjonalnie)
Bakłażany kroimy w cienkie plastry. Smarujemy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i chilli. Smażymy na rumiano z obu stron na patelni grillowej. Grzyby gotujemy w małej ilości wody. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy. Grzyby, pomidory suszone, cebulę, czosnek, sos sojowy, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz i chilli miksujemy z kaszą jaglaną. Plastry bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy je masą jaglaną, przykrywamy plastrami bakłażana.
Pieczemy w 170°C około 40 minut. Awokado przekrawamy na pół. Wbijamy nóż w pestkę, obracamy i wyjmujemy. Wyjmujemy miąższ awokado, tak aby nie uszkodzić skórki. Przekładamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz, chilli, sok z 1/2 cytryny i szczypiorek. Ugniatamy masę widelcem. Przekładamy do "miseczki" ze skórki awokado. Zapiekankę podajemy z musem z awokado i sosem chilli.