Drugie śniadanie

Zazwyczaj koło południa zaczyna nam burczeć w brzuchu. Jeszcze za wcześnie na obiad, ale coś by się już zjadło. Jogurt z owocami? To jest to!

Deser jogurtowy z chałwą

Składniki:

 

sos karmelowy lub orzechowy

 

chałwa waniliowa

 

owoce jagodowe (np. borówki)

 

jogurt typu greckiego

 

popping z amarantusa

 

łuskane pistacje

Ścianki pucharka ozdabiamy sosem, na dnie układamy pokruszone kawałki chałwy i owoce. Następnie nakładamy kilka łyżek jogurtu greckiego i kolejną warstwę chałwy oraz owoców. Posypujemy poppingiem z amarantusa i pistacjami.

Popping z amarantusa, czyli specjalnie preparowane ziarna tego zboża, można jeść na surowo. Płatki amarantusa wystarczyć chwilę pogotować.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.