Kartoflanka z zacierkami
Składniki:
porcja włoszczyzny (bez kapusty)
2 cebule
łyżka oleju lub sklarowanego masła
6 szklanek (1 i 1/2 l) bulionu wołowego lub drobiowego
1 kg ziemniaków
ziele angielskie
liść laurowy
2-4 plasterki imbiru
2 kapelusze suszonych maślaków lub podgrzybków
łyżka masła
posiekana zielenina (koperek, natka pietruszki, lubczyk)
pieprz, sól
Zacierki:
100-150 g mąki
jajko
szczypta soli
Krok 1
Obieramy i kroimy warzywa. Podsmażamy je chwilę na maśle z drobno pokrojona cebulką. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem (5-6 szklanek). Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki. Wrzucamy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i 2-3 plasterki obranego imbiru, który wzmocni rozgrzewające własności zupy. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.
Krok 2
Przygotowujemy zacierki. Wsypujemy mąkę ze szczyptą soli do miski, wbijamy jajko, zagniatamy ciasto. Powinno być dość twarde. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach na ściereczkę oprószoną mąką lub odrywamy po odrobince ciasta i w palcach toczymy malutkie kluseczki.
Krok 3
Wyjmujemy z zupy część ziemniaków i włoszczyzny i miksujemy, a następnie wlewamy z powrotem do zupy. Dzięki temu będzie bardziej zawiesista. Doprawiamy solą i pieprzem. Do wrzącej zupy wrzucamy kluseczki i gotujemy około 3 minut.