Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
200 g masła
3 żółtka
4 krople aromatu waniliowego
Masa jabłkowa:
750 g kwaśnych jabłek
2 łyżeczki soku cytrynowego
350 g cukru
łyżka cynamonu
Krem orzechowy:
250 g mielonych orzechów
szklanka mleka
250 g masła
200 g cukru pudru
Polewa:
7 łyżeczek cukru
7 łyżeczek wody
ćwierć kostki masła
2-3 łyżki kakao
kilka orzechów włoskich
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zimne masło siekamy z mąką. Dodajemy żółtka, aromat waniliowy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do zamrażalnika. Obrane jabłka ścieramy na tarce. Dusimy lub prażymy w piekarniku. Skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier (do smaku) szczyptę cynamonu, dusimy.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na placki o grubości 0,5 cm, oprószamy mąką. Jeden placek przenosimy na wałku do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy 30 minut. W ten sam sposób przygotowujemy i pieczemy drugi placek.
Orzechy zalewamy szklanką gorącego mleka. Mączka orzechowa ma wchłonąć mleko. Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy porcjami masę orzechową i ucieramy, aż powstanie krem.
Upieczone placki wykładamy na blat. Na jednym rozsmarowujemy masę z jabłek. Przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy. Na wierzchu rozsmarowujemy krem orzechowy. Przygotowujemy polewę. Zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy masło i kakao, znów zagotowujemy. Ciasto smarujemy polewą i dekorujemy orzechami.