Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
250 g suszonych fig
sól
2 kawałki kory cynamonu
3 gwiazdki anyżu
4 goździki
2 małe papryczki chilli
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3/4 szklanki miodu
3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Przez środek schabu wydrążamy otwór (ale nie na wylot).
Mięso faszerujemy figami. Solimy, odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, chilli, liście laurowe i ziele angielskie.
Dodajemy miód, przez chwilę go odparowujemy. Wkładamy schab i obsmażamy. Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni miodu z przyprawami dolewamy wino i gotujemy 5 minut. Sos wlewamy do brytfanki z mięsem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 140°C i pieczemy około godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem.