Schab z figami

Wytrawny smak mięsa i słodycz suszonych owoców i miodu to wykwintne połączenie. W sam raz na elegancki obiad.

Składniki:

 

1,5 kg schabu bez kości

 

250 g suszonych fig

 

sól

 

2 kawałki kory cynamonu

 

3 gwiazdki anyżu

 

4 goździki

 

2 małe papryczki chilli

 

3 listki laurowe

 

4 ziarna ziela angielskiego

 

3/4 szklanki miodu

 

3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina

Krok 1

Przez środek schabu wydrążamy otwór (ale nie na wylot).

Krok 2

Mięso faszerujemy figami. Solimy, odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, chilli, liście laurowe i ziele angielskie.

Krok 3

Dodajemy miód, przez chwilę go odparowujemy. Wkładamy schab i obsmażamy. Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni miodu z przyprawami dolewamy wino i gotujemy 5 minut. Sos wlewamy do brytfanki z mięsem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 140°C i pieczemy około godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.