Składniki:
2 filety z piersi indyka
600 g wędzonego boczku w plasterkach
Na marynatę:
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1/4 szklanki oliwy
3-4 łyżeczki soku z limonki
po 2 łyżki sosu chilli i Worcestershire
2 liście laurowe
łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
Na sos:
2-3 papryczki chilli
6 ząbków czosnku
cebula
800 g jabłek
2 banany
oliwa
250 g łuskanych orzechów laskowych
100 g suszonych śliwek bez pestek
po 6 goździków i ziaren ziela angielskiego
po 1/2 łyżeczki nasion kolendry, anyżu i kuminu
kora cynamonu
pieprz i sól
2 tortille
2 łyżki octu jabłkowego
2 l bulionu
Umyte mięso wkładamy do miski. Ząbki czosnku, grubo siekamy i wrzucamy do miski blendera. Ziarna pieprzu grubo mielemy i wsypujemy do czosnku. Dolewamy oliwę, sok z limonki, sosy chilli i Worcestershire. Dorzucamy kruszone listki laurowe, tymianek i natkę pietruszki. Składniki marynaty krótko miksujemy. Powstałą pastą nacieramy kawałki piersi z indyka. Zawijamy je folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Papryczki chilli siekamy, czosnek kroimy w plastry, a cebulę w piórka - wkładamy do osobnych miseczek. Jabłka i banany obieramy i kroimy w plastry. W rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy czosnek 2 minuty, wyjmujemy, osączamy i przekładamy do miski. Na pozostałym tłuszczu obsmażamy najpierw orzechy laskowe, następnie owoce i cebulę. Każdą partię składników po smażeniu osączamy i przekładamy do miski. Na końcu smażymy papryczki chilli i śliwki suszone. Rozgrzewamy olej w rondlu, wsypujemy przyprawy i, mieszając, smażymy 2 minuty. Zawartość miski wrzucamy do rondla. Dodajemy tortille, wlewamy pół bulionu, ugniatamy, przykrywamy i odstawiamy.
Filety z indyka odwijamy z folii i, nie usuwając marynaty, solimy i każdy owijamy na zakładkę plasterkami boczku. Układamy w natłuszczonej brytfannie, przykrywamy, wstawiamy do lodówki. Z sosu w rondlu wyjmujemy cynamon, a pozostałe składniki miksujemy, dolewając bulion. Podgrzewamy, aż się zagotuje. Zmniejszamy płomień, dusimy półtorej godziny, mieszamy co jakiś czas. W miarę potrzeby dolewamy bulionem. Brytfannę z mięsem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy 25 minut. Zmniejszamy temp. do 160°C i pieczemy kolejne 35 minut. Pozostawiamy na 15 minut w wyłączonym piekarniku. W tym czasie przyprawiamy sos octem jabłkowym, solą i gotujemy. Kroimy indyka w plastry, układamy na półmisku i polewamy sosem. Resztę sosu podajemy w sosjerce.
źródło: Okazje.info