Wrap w nori

Ta wariacja na temat sushi w zestawieniu z klasycznym wrapem wypada zadziwiająco korzystnie. Potrawa dla miłośników kulinarnych eksperymentów i azjatyckich smaków.

Wrap w glonie z pieczonym łososiem

150 g świeżego filetu z łososia

 

cytryna

 

świeży rozmaryn

 

sól, pieprz

 

dwa płaty nori

 

roszponka

 

biała rzodkiew

 

marchewka

 

prażony czarny i biały sezam

 

marynowany imbir

 

serek śmietankowy

Marynujemy łososia w cytrynie z rozmarynem, solą i pieprzem. Zawijamy w folię i pieczemy ok. 25 minut w 180°C. Rozkładamy płaty nori szorstką stroną do góry. Cały płat wykładamy roszponką, rzodkwią, marchewką pokrojoną w słupki, posypujemy sezamem. Pozostałe składniki, czyli łososia, imbir, serek, układamy w gruby pasek wzdłuż nori, a następnie mocno zwijamy.

Więcej o: