Klopsy orientalne krok po kroku

Dodatki sprawią, że zwykłe klopsy zamienią się w wyrafinowane danie kuchni azjatyckiej.

Składniki:

400 g mielonej wieprzowiny kawałek imbiru 5-6 pieczarek 2 papryczki chilli sól pieprz łyżka sosu ostrygowego 3 łyżki pasty miso 250 g chińskiego makaronu jajecznego pęczek kolendry

Krok 1

Mięso mieszamy z posiekanym imbirem, drobno pokrojonymi pieczarkami i jedną posiekaną papryczką chilli (wyrzucamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw). Doprawiamy solą, pieprzem i sosem ostrygowym.

Krok 2

Formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm. Zagotowujemy w garnku 2 litry wody, dodajemy pastę miso. Kiedy się rozpuści, gotujemy klopsiki we wrzątku przez 7 minut.

Krok 3

Dorzucamy do garnka makaron i gotujemy razem z klopsikami jeszcze 8 minut. Makaron z klopsikami przekładamy do miseczek, zalewamy wywarem, w którym się gotowały. Posypujemy listkami kolendry i drugą posiekaną papryczką chilli.

Więcej o: