Składniki:
1,5 kg ziemniaków
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
2-3 cebule, najlepiej czerwone
350 g boczku, bekonu lub kiełbasy
2-3 jajka
łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki mąki (może być pszenna lub z dodatkiem ziemniaczanej)
sól
świeżo zmielony pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2-3 łyżki oleju
bułkę tartą
Ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach, dodajemy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, aby pulpa ziemniaczana nie ściemniała. Przekładamy do ustawionego na garnku gęstego sitka, niech powoli ścieknie z niej nadmiar wody.
Obieramy cebulę i drobno ją siekamy. Boczek kroimy w paski i lekko rumienimy na patelni. Dodajemy cebulę i, mieszając, smażymy razem 5-8 minut. Osączone ziemniaki przekładamy do miski. Sok, który z nich spłynął, odlewamy, a krochmal z dna garnka dokładamy do ziemniaków. Dodajemy usmażone i przestudzone składniki, żółtka, roztarte zioła i posiekany czosnek. Masę łączymy z mąką, doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Ubijamy pianę z białek i łączymy ją z ziemniaczanym ciastem.
Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Jeszcze raz mieszamy ciasto ziemniaczane i napełniamy nim formę do 2/3 wysokości. Wstawiamy do gorącego piekarnika (180-190°C) i pieczemy 60-90 minut. Aby babka ziemniaczana za bardzo nie wyschła w czasie pieczenia, wierzch można przykryć paskami boczku.
źródło: Okazje.info