Wege pierogi

Absolutny hit! Pierogi, które wyśmienicie smakują ugotowane, upieczone i odsmażone. A na dodatek dobrze znoszą mrożenie. Warto zrobić ich więcej i przechować w zamrażalniku na czas, kiedy po świętach nie będzie już ani śladu.

Wege pierogi

Farsz:

 

łyżeczka kurkumy

 

łyżeczka pieprzu

 

łyżeczka czosnku w proszku

 

4 cebule

 

4 ząbki czosnku

 

kilka ugotowanych grzybów suszonych

 

1/2 kg kapusty kiszonej

 

2 szklanki wywaru z grzybów

 

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

 

4 łyżki sosu sojowego

 

1/2 łyżki oleju sezamowego

Na rozgrzanej oliwie smażymy przyprawy, posiekane cebule, czosnek i grzyby. Dodajemy kapustę drobno pokrojoną i wywar. Mieszamy i dusimy, aż do odparowania płynu. Połowę kapusty miksujemy z kaszą jaglaną, dolewając olej sezamowy. Łączymy z drugą połową. Doprawiamy. Studzimy.

Ciasto:

 

2 szklanki mąki z cieciorki

 

szklanka mąki bezglutenowej

 

2 łyżki roślinnej margaryny (ja użyłam Alsan)

 

sól do smaku

Do mąki wrzucamy margarynę, wgniatamy je w mąkę. Wyrabiamy ciasto na gładkie i lśniące. Odstawiamy na godzinę w misce przykrytej ściereczką. Rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy szklanką kółka, nakładamy małą łyżeczkę nadzienia, sklejamy brzegi. Gotujemy we wrzącej wodzie, wyjmujemy, jak wypłyną na wierzch.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

źródło: Okazje.info

Więcej o: