Cukinia faszerowana

Cukinia to warzywo, które ma ogromny potencjał. Można go podać na wiele sposobów. Pyszne są grillowane plastry cukinii podane z dipami, zupa krem z grzankami, a także faszerowana - kaszą, ryżem, komosą ryżową z warzywami.

Cukinia faszerowana

2 średniej wielkości cukinie

 

1-2 czerwone cebule

 

ząbek czosnku

 

czerwona papryka

 

1,2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

 

sól, pieprz

 

1/2 pęczka natki pietruszki

 

sok z 1 cytryny

 

oliwa do smażenia

Cukinie myjemy i przecinamy wzdłuż. Wydrążamy łyżeczką środek, uważając, by nie uszkodzić cukinii, która będzie tworzyć łódeczki do faszerowania. Wydrążone wnętrze cukinii siekamy, smażymy z drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem i papryką. Mieszamy warzywa z ugotowana kaszą jaglaną, doprawiamy solą i pieprzem oraz drobno posiekaną natka pietruszki i sokiem z cytryny. Masa powinna być dosyć ścisła, jeśli jest zbyt sypka, ugniatamy ją widelcem, aby składniki dobrze się połączyły. Cukinie smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, faszerujemy masą z kaszy jaglanej. Pieczemy 30-40 min w 170°C.

Rada: Łódeczki z cukinii warto przed faszerowaniem i pieczeniem obgotować.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.