2 średniej wielkości cukinie
1-2 czerwone cebule
ząbek czosnku
czerwona papryka
1,2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
sól, pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki
sok z 1 cytryny
oliwa do smażenia
Cukinie myjemy i przecinamy wzdłuż. Wydrążamy łyżeczką środek, uważając, by nie uszkodzić cukinii, która będzie tworzyć łódeczki do faszerowania. Wydrążone wnętrze cukinii siekamy, smażymy z drobno pokrojoną cebulką, czosnkiem i papryką. Mieszamy warzywa z ugotowana kaszą jaglaną, doprawiamy solą i pieprzem oraz drobno posiekaną natka pietruszki i sokiem z cytryny. Masa powinna być dosyć ścisła, jeśli jest zbyt sypka, ugniatamy ją widelcem, aby składniki dobrze się połączyły. Cukinie smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, faszerujemy masą z kaszy jaglanej. Pieczemy 30-40 min w 170°C.
Rada: Łódeczki z cukinii warto przed faszerowaniem i pieczeniem obgotować.