Pasztet z buraków
4-5 buraków
szklanka migdałów (ze skórką)
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy
1/2 szklanki kaparów
1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek
4 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki usmażonej cebuli
szklanka wywaru warzywnego
3 cm chrzanu
szklanka namoczonych nerkowców
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oleju roślinnego
Buraki pokrojone w ćwiartki pieczemy w piekarniku, aż będą miękkie. Suche migdały ze skórką mielemy na sypką masę (przypomina bułkę tartą). Odkładamy na potem. Siemię lniane mielemy na pył. Odkładamy na potem. Wszystkie składniki poza migdałami i siemieniem miksujemy. Wywar wlewamy stopniowo do masy. Następnie łączymy ją z migdałami i siemieniem. Szybko mieszamy, bo masa tężeje (gdyby była za gęsta, można dolać kilka łyżek wody). Całość wykładamy do foremki. Pieczemy w 170°C i przez 30 minut. Studzimy, a potem wkładamy na noc do lodówki.
Chrzan trzemy na tarce na drobno. Orzechy blendujemy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku. Pasztet podajemy z sosem chrzanowym.