Sałatka z fasoli a la tuńczyk

Pamiętacie sałatkę a la śledzik, przygotowaną na wegetariańską wigilię? Oto kolejna wersja sałatki rybnej bez ryby. Specjalnie dla tych z was, którym trudno jest się obejść bez mięsnych smaków zapamiętanych z dzieciństwa.

Sałatka z fasoli a la tuńczyk

3 puszki białej fasoli

 

2 łodygi selera naciowego

 

2 łyżki glonów wakame (opcjonalnie)

 

2 łyżki natki pietruszki

 

1/2 białej cebuli, drobno pokrojonej, lub szczypiorku

 

sól i pieprz do smaku

Sos vinegret:

3 łyżki musztardy o łagodnym smaku (kremska)

 

2 łyżki soku z cytryny

 

2 łyżki oliwy z oliwek

 

łyżka octu jabłkowego

 

sól i pieprz

Fasolkę odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie. Delikatnie rozgniatamy ją widelcem, tak aby się rozpadła, ale nie stała masą. Ważne, aby było czuć na podniebieniu poszczególne ziarna. Seler naciowy drobno kroimy. Glony zalewamy zimną wodą, czekamy, aż napęcznieją, drobno kroimy. Siekamy natkę. Wszystkie składniki warzywne mieszamy z cebulą, doprawiamy dolą i pieprzem. Robimy gęsty sos vinegret z podanych składników, doprawiamy sola i pieprzem (można je dobrze wymieszać w słoiku, wstrząsając). Delikatnie mieszamy z sałatką. Najlepiej smakuje lekko schłodzona.

Rada: Sałatkę można robić ze świeżej, ugotowanej fasolki - lecz wtedy należy ja delikatnie zmiksować.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.