Sałatka ziemniaczana a la śledzik

Święta dla wegetarian i osób na diecie bezglutenowej to wyzwanie. Szerokim łukiem omijamy wigilijnego karpia i świąteczny pasztet. Abyście jednak nie musieli przez cały czas pościć, przygotujemy świąteczne potrawy w wersji wege.

Sałatka ziemniaczana a la śledzik

5 ziemniaków ugotowanych w łupinkach

 

czerwona cebula

 

4-5 małych ogórków kiszonych

 

mały pęczek szczypiorku

Vinegret:

3 łyżki oliwy z oliwek

 

2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego

 

łyżeczka musztardy

 

sól i świeżo mielony pieprz

Ziemniaki ugotowane w łupinkach kroimy w plasterki. Cebulę w piórka. Ogórki w kostkę lub plasterki. Warzywa mieszamy w salaterce. Składniki vinegretu mieszamy dokładnie (ja robię to w słoiczku, energicznie potrząsając). Polewamy nim warzywa, mieszamy. Wierzch posypujemy szczypiorkiem.

Rada: Do tej potrawy najlesze są ziemniaki odmian sałatkowych: Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta lub Irga bądź Irys.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.