Kulki cytrynowe

Kształtne kuleczki utoczone w dłoniach ukochanej lub ukochanego? Czy może być coś lepszego? Zwłaszcza że połączenie egzotycznego smaku kokosa z cierpką cytryną jest po prostu wyśmienite.

Kulki cytrynowe

2 szklanki wiórków kokosowych zmielonych na mąkę w blenderze

 

szczypta soli (najlepiej celtyckiej lub himalajskiej)

 

3-4 łyżki syropu z agawy (nieweganie mogą użyć płynnego miodu)

 

sok i skórka otarta z 3 cytryn

 

1/4- 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (na początku wlewamy mniej i sprawdzamy elastyczność masy)

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Próbujemy. Możemy dodać więcej soku z cytryny lub syropu z agawy. Nabieramy trochę masy i formujemy małe kuleczki. Możemy je obtoczyć w mące kokosowej lub wiórkach. Kulki wkładamy na godzinę do lodówki. Można je tam przechowywać nawet tydzień. Ale kto by przechowywał, skoro są takie pyszne:)

Rada: Mąkę kokosową olej kokosowy można kupić w sklepach z ekologiczną żywnością.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.