Oczywiście, dania jednogarnkowe nie muszą kojarzyć się tylko i wyłącznie ze zbiorowym (często też nieciekawym) żywieniem. Wręcz przeciwnie - potrawy przygotowywane w ten sposób to dla mnie przepis na kolorowy, bogato doprawiony i przede wszystkim szybki niedzielny obiad dla najbliższych. Składniki dań, mieszając się ze sobą, tworzą aromatyczną kompozycje smaków. Dlatego dania jednogarnkowe to sposób na udany obiad przede wszystkim dla osób, które nie mają czasu na samodzielne gotowanie na co dzień. By pokazać wam różnorodność jednogarnkowych potraw, wybrałem trzy urozmaicone przepisy, na sycącą wegańską zupę z kapusty, kreolską zupę rybną z rozgrzewającym i aromatycznym cynamonem oraz królika w białym winie przyrządzanego w piekarniku - kto w końcu powiedział, że tym jednym naczyniem zawsze ma być garnek, a potrawa musi być zupą lub gulaszem?
tusza królika
1/4 selera
1/4 pora
2 marchewki
2 pietruszki
łyżka liści szałwii
3 ziarna ziela angielskie
2 liście laurowe
główka czosnku
szalotka
1/2 cytryny
150 ml białego półwytrawnego wina
250 ml bulionu lub wywaru warzywnego
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Królika dzielimy na części, nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy na 2 godziny. Marchew, selera, pora, pietruszki obieramy i kroimy na 5-cm kawałki. W naczyniu do zapiekania układamy pokrojone warzywa wymieszane z listkami szałwii, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Tak przygotowane warzywa oprószamy solą i pieprzem, a następnie obkładamy kawałkami królika, a pomiędzy wkładamy połówkę cytryny, przeciętą w poprzek, główkę czosnku oraz szalotkę. Zalewamy winem wymieszanym z wywarem, skrapiamy oliwą i wstawiamy na 40 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Po tym czasie przykrywamy królika folią aluminiową i pieczemy kolejne 70 minut.
2-3 łyżki oliwy
sól
400 g dorady pokrojonej w dzwonka
cebula posiekana
czerwona papryka pokrojona w paski
2 łodygi selera naciowego pokrojone w cienkie słupki
2 pomidory pokrojone w dużą kostkę lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
3 ząbki czosnku posiekane
3 liście laurowe
kawałek kory cynamonu
pół łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 l wywaru rybnego lub warzywnego
300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
W garnku rozgrzewamy oliwę. Doradę oprószamy solą i smażymy na oliwie. Następnie przekładamy na talerz, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy paprykę. Po 2 minutach, dokładamy selera i pomidory. Smażymy 2-3 minuty na dość dużym ogniu, mieszając. Następnie dodajemy czosnek, korę cynamonu oraz liście laurowe. Kiedy czosnek zacznie pachnieć, wsypujemy ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy i smażymy kilka minut, aż potrawa zacznie lekko przywierać do dna. Wlewamy wywar i zagotowujemy. Do wrzącej zupy dodajemy ziemniaki oraz rybę i gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Przed podaniem doprawiamy zupę do smaku solą.
3 łyżki oliwy
cebula
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
2 marchewki pokrojone w plasterki
400 g kapusty włoskiej pokrojonej w paski
1 l wywaru warzywnego
łyżka liści szałwii
ciabatta
sól
pieprz
Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę z czosnkiem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, selera naciowego i smażymy 1-2 minuty. Dodajemy marchewkę z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, aż kapusta lekko zmięknie. Następnie wlewamy wywar i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy listki szałwii. Ciabattę kroimy w plastry. Opiekamy je w tosterze, na patelni lub w piekarniku na złoto. Na dnie każdego talerza układamy kawałek ciabatty, wlewamy zupę i skrapiamy oliwą.