Rollsy z ogórka

Ostatki mogą mieć również wytrawny smak. Lekko chrupiący ogórek z aksamitnym nadzieniem iorzeźwiającą pestką granatu? Pycha! Aż trudno poprzestać na jednym kęsie.

Rollsy z ogórka

ogórek wężowy

 

2/3 szklanki moczonych przez noc migdałów bez skórki

 

sól

 

ząbek czosnku

 

sok z cytryny

 

1/2 pęczka bazylii lub kolendry

 

pieprz do smaku

 

pestki granatu (opcjonalnie)

Ogórka dobrze myjemy. Zostawiamy skórkę, obieraczką do warzyw (najlepiej taką, która przypomina strugaczkę do parmezanu) precyzyjnie obieramy, wracając w to samo miejsce, tak aby tworzyły się długie, cienkie, równe paski. Następnie paski oprószamy solą i odkładamy. Miksujemy resztę składników (poza pestkami granatu). Paski ogórka odsączamy z nadmiaru soków, przykładając do nich ręcznik papierowy. Plaster ogórka układamy prostopadle do siebie, na jego dolną część kładziemy małą łyżeczkę masy migdałowej i zwijamy w górę, tworząc rollsy. Układamy na półmisku, dekorujemy liśćmi bazylii lub kolendry i posypujemy pestkami granatu.

Pestki granatu to idealny akcent smakowy i kolorystyczny dla tej przekąski.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.