2 cykorie (białe lub fioletowe)
łodyga selera naciowego
1/3 kostki tofu
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
Cykorie myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół. Łodygi selera przekrawamy na pół, a potem na krótsze słupki. Tofu kroimy na plasterki (ok. 1 cm grubości). Przygotowujemy marynatę: łączymy ze sobą olej, oliwę, sos sojowy i przyprawy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smarujemy nią cykorię, seler i tofu z obu stron. obsmażamy na patelni grillowej, tak aby na powierzchni utworzyły się charakterystyczne rumiane paseczki. Wszystkie elementy gorącej sałatki układamy na półmisku. Skrapiamy cytryną.
Tofu samo w sobie nie ma smaku, warto je zatem przed smażeniem zamarynować.