Bajgle

Urodziły się najprawdopodobniej w Krakowie, ale popularność zdobyły w Nowym Jorku. Upieczmy je w domu.

Składniki:

 

500 g mąki

 

250-300 g świeżych drożdży

 

250 ml mleka z wodą (w proporcjach 2:1)

 

łyżeczka cukru

 

2-3 łyżki roztopionego masła lub oleju

 

2 łyżeczki soli

 

jajko

 

mak, kminek lub sezam do posypania

Krok 1

Pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru wsypujemy do wysokiego naczynia. Mieszamy je i ucieramy, a następnie rozprowadzamy rozcieńczonym mlekiem, przykrywamy masę ściereczką i odstawiamy. Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z solą, usypujemy w kopczyk i robimy na środku dołek. Do

mąki wlewamy wyrośnięte drożdże, roztopione letnie masło lub olej. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. Uformowane w kulę ciasto kładziemy na posypanej mąką stolnicy, przykrywamy i trzymamy w ciepłym miejscu.

Krok 2

Gdy ciasto podwoi objętość, wyrabiamy je ponownie. Gdy przestanie się lepić do rąk, formujemy kulę, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Następnie robimy z ciasta wałek i dzielimy na 15-18 kawałków. Z każdego formujemy bajgle. Są na to dwa sposoby. W kulce ciasta wydrążamy kciukiem otwór. Następnie nakładamy bułeczkę na palec wskazujący i kręcimy nią dookoła.

Można również utoczyć z kawałka ciasta wałeczek o długości ok. 13 cm i zlepić jego końce, aby po wstała oponka.

Krok 3

Układamy bajgle na posmarowanych olejem blachach w sporych odstępach. Przykrywamy ściereczką. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Duży płaski garnek napełniamy do połowy osoloną wodą i stawiamy na ogniu. Gdy się zagotuje, wkładamy po 2-3 bajgle do wrzątku. Gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Obwarzone bułeczki wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy z wody i przekładamy na natłuszczone duże blachy, zachowując spore odstępy.

Niech przestygną. Każdy bajgiel smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem, kminkiem lub makiem. Pieczemy 20-25 minut.

źródło: Okazje.info

Więcej o: