Klopsiki

Maleńkie mięsne kuleczki z orzechami i mozarellą to idealny dodatek do spaghetti.

Składniki:

 

2 ząbki czosnku

 

3 czerwone cebule

 

olej lub oliwa do smażenia

 

szczypta cukru

 

250 g mielonej wołowiny

 

125 g mozzarelli

 

mała garść orzechów włoskich

 

sól

 

pieprz

 

łyżeczka sosu Worcestershire

 

pęczek natki pietruszki

 

2 łyżeczki cukru

 

400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów w zalewie

Krok 1

Posiekany czosnek i pokrojone w piórka cebule szklimy na oleju, doprawiamy cukrem i zestawiamy z ognia. Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną na kawałeczki mozzarellę i pokruszone orzechy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Wrzucamy połowę posiekanej natki, mieszamy i zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 1 cm.

Krok 2

Klopsiki wkładamy na patelnię z cebulą i smażymy, odwracając je na wszystkie strony. Można wlać na patelnię odrobinę alkoholu i podpalić, aby klopsiki nabrały lekko dymnego smaku.

Krok 3

Dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż powstanie gęsty sos. Klopsiki podajemy w sosie, posypane resztą natki. Dobrymi dodatkami będą liście sałaty i chrupiąca bagietka.

Więcej o: