Składniki:
2 ząbki czosnku
3 czerwone cebule
olej lub oliwa do smażenia
szczypta cukru
250 g mielonej wołowiny
125 g mozzarelli
mała garść orzechów włoskich
sól
pieprz
łyżeczka sosu Worcestershire
pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki cukru
400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów w zalewie
Posiekany czosnek i pokrojone w piórka cebule szklimy na oleju, doprawiamy cukrem i zestawiamy z ognia. Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną na kawałeczki mozzarellę i pokruszone orzechy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Wrzucamy połowę posiekanej natki, mieszamy i zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 1 cm.
Klopsiki wkładamy na patelnię z cebulą i smażymy, odwracając je na wszystkie strony. Można wlać na patelnię odrobinę alkoholu i podpalić, aby klopsiki nabrały lekko dymnego smaku.
Dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż powstanie gęsty sos. Klopsiki podajemy w sosie, posypane resztą natki. Dobrymi dodatkami będą liście sałaty i chrupiąca bagietka.