Na targu śniadaniowym z Kubą Kuroniem
W dużych miastach pojawiają się coraz częściej rozmaite targi i bazarki z ciekawymi produktami spożywczymi, często z ekologicznych wytwórni. Postanowiłem odwiedzić jeden z nich na warszawskim Żoliborzu. Można tu nie tylko kupić pyszne jedzenie (sery sprowadzane prosto z Włoch, dobre wędliny, chleby na zakwasie, dorodne warzywa, a także nietypowe wegańskie przysmaki), ale także posłuchać muzyki na żywo, wziąć udział w warsztatach plastycznych czy po prostu posiedzieć ze znajomymi, rozkoszując się piknikową atmosferą. Z kupionych na targu produktów zrobiłem trzy dania: wytrawne brownie, sałatkę z mozzarellą, szynką dojrzewającą i figami oraz pikantne bułeczki z kiełbasą - to inspiracje, które zrodziły się tylko po jednej wizycie, a ja już wiem, że za tydzień znowu odwiedzę targ śniadaniowy.
Sałatka z figami, mozzarellą i szynką dojrzewającą
4 świeże figi
100 g rukolii
100 g bresaoli lub szynki parmeńskiej
2 kulki mozzarelli ok. 250 g
połówka granatu
70 ml oliwy
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Figi kroimy na ćwiartki, rukolę myjemy, mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki. Figi i ser wykładamy na drewnianą deskę, obsypujemy rukolą i pestkami granatu. W wolne miejsca wtykamy plastry bresaoli. Całość skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i granatu. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami.
Bułeczki z kiełbasą paprykowaną i papryczką chilli
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
łyżka cukru
500 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka soli
150 g kiełbasy paprykowanej
papryczka chilli
50 g roztopionego masła
Do posypania:
jajko
siemię lniane
sól gruboziarnista
płatki owsiane
Przygotowujemy zaczyn. W misce ucieramy drożdże z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną rosnąć. Do dużej miski przesiewamy resztę mąki, wbijamy jajka, wsypujemy sól oraz dodajemy drobno posiekaną kiełbasę oraz papryczkę chilli. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy masło. Jeżeli ciasto jest za gęste, dolewamy odrobinę przegotowanej wody. Kiedy masa jest jednolita i łatwo odchodzi od ręki, odstawiamy ją ponownie do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na porcje. Nadajemy im kształt grubych placuszków. Wierzch nacinamy nożem, smarujemy jajkiem i obsypujemy solą, siemieniem lnianym i płatkami owsianymi. Znów odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 20-25 minut w 200°C.
Wegańskie brownie fasolowe z orzechami i chilli
3 puszki fasoli czerwonej
4 banany
4 łyżki surowego kakao
łyżeczka cynamonu
pół szklanki cukru brązowego
50 g orzechów nerkowca
1/2 papryczki chilli
Fasolę odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Banany obieramy i kroimy w plastry. Fasolę i banany blendujemy na gładką masę, dodając w trakcie kakao, cynamon i cukier. Orzechy mielemy, papryczkę drobno siekamy. Rozdrobnione orzechy i chilli dodajemy do masy. Mieszamy, aż składniki się połączą. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy szpatułką i pieczemy 25-30 minut w 190°C.