Na targu śniadaniowym z Kubą Kuroniem

Targi śniadaniowe to wspaniała inicjatywa, nie tylko dla smakoszy.

W dużych miastach pojawiają się coraz częściej rozmaite targi i bazarki z ciekawymi produktami spożywczymi, często z ekologicznych wytwórni. Postanowiłem odwiedzić jeden z nich na warszawskim Żoliborzu. Można tu nie tylko kupić pyszne jedzenie (sery sprowadzane prosto z Włoch, dobre wędliny, chleby na zakwasie, dorodne warzywa, a także nietypowe wegańskie przysmaki), ale także posłuchać muzyki na żywo, wziąć udział w warsztatach plastycznych czy po prostu posiedzieć ze znajomymi, rozkoszując się piknikową atmosferą. Z kupionych na targu produktów zrobiłem trzy dania: wytrawne brownie, sałatkę z mozzarellą, szynką dojrzewającą i figami oraz pikantne bułeczki z kiełbasą - to inspiracje, które zrodziły się tylko po jednej wizycie, a ja już wiem, że za tydzień znowu odwiedzę targ śniadaniowy.

Sałatka z figami, mozzarellą i szynką dojrzewającą

4 świeże figi

 

100 g rukolii

 

100 g bresaoli lub szynki parmeńskiej

 

2 kulki mozzarelli ok. 250 g

 

połówka granatu

 

70 ml oliwy

 

sok z połowy cytryny

 

sól, pieprz

Figi kroimy na ćwiartki, rukolę myjemy, mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki. Figi i ser wykładamy na drewnianą deskę, obsypujemy rukolą i pestkami granatu. W wolne miejsca wtykamy plastry bresaoli. Całość skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i granatu. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami.

Bułeczki z kiełbasą paprykowaną i papryczką chilli

50 g świeżych drożdży

 

250 ml mleka

 

łyżka cukru

 

500 g mąki pszennej

 

2 jajka

 

1 łyżeczka soli

 

150 g kiełbasy paprykowanej

 

papryczka chilli

 

50 g roztopionego masła

 

Do posypania:

 

jajko

 

siemię lniane

 

sól gruboziarnista

 

płatki owsiane

Przygotowujemy zaczyn. W misce ucieramy drożdże z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną rosnąć. Do dużej miski przesiewamy resztę mąki, wbijamy jajka, wsypujemy sól oraz dodajemy drobno posiekaną kiełbasę oraz papryczkę chilli. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy masło. Jeżeli ciasto jest za gęste, dolewamy odrobinę przegotowanej wody. Kiedy masa jest jednolita i łatwo odchodzi od ręki, odstawiamy ją ponownie do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na porcje. Nadajemy im kształt grubych placuszków. Wierzch nacinamy nożem, smarujemy jajkiem i obsypujemy solą, siemieniem lnianym i płatkami owsianymi. Znów odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 20-25 minut w 200°C.

Wegańskie brownie fasolowe z orzechami i chilli

3 puszki fasoli czerwonej

 

4 banany

 

4 łyżki surowego kakao

 

łyżeczka cynamonu

 

pół szklanki cukru brązowego

 

50 g orzechów nerkowca

 

1/2 papryczki chilli

Fasolę odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Banany obieramy i kroimy w plastry. Fasolę i banany blendujemy na gładką masę, dodając w trakcie kakao, cynamon i cukier. Orzechy mielemy, papryczkę drobno siekamy. Rozdrobnione orzechy i chilli dodajemy do masy. Mieszamy, aż składniki się połączą. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy szpatułką i pieczemy 25-30 minut w 190°C.

Więcej o: