Wołowina w sosie chrzanowym

Sztuka mięsa w sosie to klasyka. Aby potrawa się udała, trzeba kupić mięso najwyższej jakości i przygotować aromatyczny sos.

Składniki:

 

liść laurowy

 

4 ziarenka ziela angielskiego

 

3 goździki

 

2 ząbki czosnku

 

ok. 1,5 kg młodej wołowiny bez kości

 

3 marchewki

 

pietruszka

 

kalarepka

 

8 małych cebulek

 

mały seler

 

1/4 główki włoskiej kapusty

 

sól

 

pieprz

Sos chrzanowy:

 

200 ml bulionu z wołowiny i warzyw

 

60-80 g startego chrzanu

 

łyżka masła

 

łyżka mąki

 

100 ml śmietany nie mniej niż 22%

 

4-5 łyżeczek soku z cytryny

 

2 łyżeczki cukru

 

ewentualnie 1-2 żółtka

 

sól

Krok 1

Zagotowujemy litr wody z przyprawami: liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami i czosnkiem. Myjemy mięso i, gdy woda zawrze, wkładamy je do garnka. Powinno być całkowicie zanurzone.

Krok 2

Obieramy marchewkę, pietruszkę, kalarepkę i seler. Z cebulek usuwamy łupiny. Kapustę włoską płuczemy pod bieżącą wodą. Pietruszkę i większe marchewki przekrawamy wzdłuż na pół, a mniejsze zostawiamy w całości. Wrzucamy do garnka, gdy mięso jest już prawie miękkie. Następnie wrzucamy cebulki, pokrojone na ćwiartki seler, kalarepkę i kapustę. Gotujemy jeszcze około 30 minut na małym ogniu. Wyjmujemy mięso w całości z garnka i przekładamy na półmisek.

Gdy wystygnie, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Mocno schłodzone będzie łatwiej pokroić na plastry. Warzywa zostawiamy w rosole, żeby nie stygły. Odlewamy 200 ml rosołu - na sos.

Krok 3

Rozgrzewamy na patelni masło i, energicznie mieszając rózgą, wsypujemy mąkę. Smażymy razem chwilę, mieszając, powoli wlewa y zimny bulion, a następnie śmietanę. Dodajemy chrzan i, cały czas mieszając, podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i cukrem, ewentualnie mieszamy z roztrzepanymi żółtkami. Kroimy wystudzone mięso na plastry, układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy przygotowanym sosem i 15 minut podgrzewamy w gorącym piekarniku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.