Pascha marchewkowa

Przygotowanie paschy bez sera i jajek wydawało się niemożliwe. A jednak się udało. Oto absolutnie wegańska wersja.

Pascha marchewkowa

szklanka daktyli suszonych

 

garstka suszonej żurawiny

 

szklanka wiórków kokosowych

 

3 drobno utarte marchewki

 

szklanka mleka roślinnego

 

wanilia

 

skórka pomarańczy

 

sok z jednej cytryny

 

opcjonalnie kilka łyżek rumu lub amaretto

Suszone owoce i wiórki kokosowe moczymy w wodzie około godziny. Marchewkę zalewamy mlekiem, gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Owoce i marchewkę odcedzamy, ale wodę i mleko po nich zostawiamy, w razie gdyby trzeba było nawilżyć masę. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Gdyby była za sucha, dolewamy stopniowo mleko i wodę po owocach. Nie powinna być jednak zbyt lejąca. Doprawiamy. Miseczkę wykładamy folią spożywczą, ugniatamy ciasno masę owocową, wygładzamy i chłodzimy przez noc w lodówce, aby pascha zastygła. Paschę można przechowywać w lodówce ponad tydzień.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.