szklanka daktyli suszonych
garstka suszonej żurawiny
szklanka wiórków kokosowych
3 drobno utarte marchewki
szklanka mleka roślinnego
wanilia
skórka pomarańczy
sok z jednej cytryny
opcjonalnie kilka łyżek rumu lub amaretto
Suszone owoce i wiórki kokosowe moczymy w wodzie około godziny. Marchewkę zalewamy mlekiem, gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Owoce i marchewkę odcedzamy, ale wodę i mleko po nich zostawiamy, w razie gdyby trzeba było nawilżyć masę. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Gdyby była za sucha, dolewamy stopniowo mleko i wodę po owocach. Nie powinna być jednak zbyt lejąca. Doprawiamy. Miseczkę wykładamy folią spożywczą, ugniatamy ciasno masę owocową, wygładzamy i chłodzimy przez noc w lodówce, aby pascha zastygła. Paschę można przechowywać w lodówce ponad tydzień.