Karkówka z grilla

Kultowa potrawa z grilla. Sama w sobie nie jest trudna do przyrządzenia. Warto ją podać z sałatką grecką. Jest pyszna!

Składniki:

 

2 kawałki karkówki (po ok. 200 g)

 

sól i pieprz

 

ewentualnie listki mięty

Sałatka:

 

czerwona cebula

 

2 pomidory

 

ogórek

 

kilka czarnych oliwek (z pestkami)

 

100 g sera feta

 

sok z 1 cytryny

 

3-4 łyżki oliwy

 

sól i pieprz

 

łyżeczka suszonego oregano (opcjonalnie)

Krok 1

Przygotowujemy sałatkę. Cebulę kroimy na plasterki, pomidory i ogórka w kostkę. Wrzucamy warzywa do miski, dodajemy oliwki, pokruszoną fetę, sok z cytryny, oliwę, ewentualnie oregano i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Krok 2

Mięso doprawiamy solą i pieprzem, grillujemy nad ogniem po 5 minut z każdej strony.

Krok 3

Przed podaniem mięso można posypać listami mięty. Podajemy z sałatką grecką.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.