Ciasto na podstawę: 125 g masła 165 g mąki pszennej 75 g kakao łyżka sody oczyszczonej 150 g cukru 250 ml maślanki 2 jajka (lekko roztrzepane)
Ciasto na wieżyczki: 125 g masła 165 g mąki pszennej 75 g kakao (jeśli chcemy mieć białe wieżyczki, zamieniamy kakao na 85 g mąki kukurydzianej) łyżka sody oczyszczonej 150 g cukru 250 ml maślanki 2 jajka (lekko roztrzepane)
Krem: 450 g gorzkiej czekolady 600 ml śmietany kremówki
Polewa: 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Do dekoracji: pisaki lukrowe kolorowe groszki orzechy, morele, wiórki kokosowe itp.
Krok 1 Przygotowujemy podstawę tortu. Masło podgrzewamy w garnuszku, aż się rozpuści, i odstawiamy, by lekko przestygło. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Okrągłą foremkę (średnica ok. 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kakao, sodę, cukier i mieszamy. W drugiej misce łączymy maślankę z jajkami i masłem, a następnie dodajemy do suchych składników. Ucieramy do momentu, aż masa stanie się gładka. Przekładamy ją do blaszki i wyrównujemy powierzchnię. Tak samo postępujemy z ciastem na wieżyczki, ale korzystamy z prostokątnej formy do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut, wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy, stale mieszając, aby nie zastygła. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno krem, ostrożnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Gdy podstawa tortu ostygnie, przecinamy ją wzdłuż na dwie części i przekładamy kremem, następnie smarujemy kremem boki i wierzch ciasta.
Krok 2 Z prostokątnej formy wycinamy szklanką i foremkami do ciastek wieżyczki o różnych średnicach.
Krok 3 Układamy z nich wieże, łącząc je kremem z podstawą. Krok 4 Całość ozdabiamy polewą i dekorujemy lukrem, kolorowymi groszkami, orzechami, wiórkami kokosowymi.