Wiosenne placuszki

O tej porze roku zamiast placków ziemniaczanych lepiej zjeść placuszki z innych warzyw. Polecam te przygotowane z kaszy jaglanej z dodatkiem cieciorki i szpinaku. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno jako przekąska. Idealnym dodatkiem jest sałata z lekkim dressingiem.

Wiosenne placuszki

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki cieciorki z puszki łyżka mąki jaglanej łyżka mąki z cieciorki garść świeżego szpinaku 1 i 1/2 szklanki wody 1-2 ząbki czosnku sól pieprz kumin do smaku olej do smażenia

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Jeśli okaże się za gęsta, dolewamy trochę wody. Odstawiamy na 30 minut, aby składniki się połączyły, a masa napęczniała. Mieszamy przed smażeniem. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Wlewamy łyżką małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Placuszki można jeść na ciepło i na zimno.

Mąki z cieciorki i kaszy jaglanej nie musimy kupować. Można ją zrobić samemu, mieląc suche ziarna w młynku do kawy.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.